top of page

Nyheter

21 Oktober 2023

Träd & Juridik - Introduktion till Miljörätt och Skogsutflykt

Miljöjuristernas lokalgrupp i Uppsala bjuder in på en grundkurs i miljörätt med tema träd!

Vi lär oss miljörättsliga grunder och utgår från träden. Hur regleras användning och skydd av träd i skog, jordbruksmark och städer? Är träd lika inför lagen? Vi tar upp viktiga begrepp och använder bland annat skogsvårdslagen, miljöbalken och plan- och bygglagen. Träffen passar både nybörjare i miljörätt och de som redan kan. Föredrag blandas med diskussioner, övningar, trevligt häng och inte minst en exkursion till skogen! I Hågadalen-Nåstens naturreservats skogar får vi en guidad tur av en biologikunnig och äter lunch. Det och fika ingår! 

När: 21 Oktober 10:00 - 17:30

Var: Hågavägen 300 Uppsala

För: Jurister och juriststudenter som är medlemmar i Miljöjuristerna.

Tillgänglighet: Lokalen ligger på bottenplan, några trappsteg men finns ramp. Skogsutflykten sker bitvis på smalare skogsstigar.

27 September 2023

Föreläsning om Naturens Rättigheter

Välkommen till föreläsning om naturens rättigheter och ekocid med Mariam Carlsson. Föreläsningen handlar om den juridiska utvecklingen av naturens rättigheter, det vill säga de olika juridiska initiativ som har tagits sedan 2009 för reglering av naturen eller enskilda ekosystem som egna rättssubjekt. Under föreläsningen presenteras bakgrunden till naturens rättigheter, konceptet "Buen Vivir” samt olika exempel på lagstiftning för naturens rättigheter globalt, såväl som arbetet i Sverige för Vätterns rättigheter. 

När: 27 September 18:00

Var: Zoom

Föreläsning om naturens rättigheter_edit
bottom of page