top of page

Nyheter

14 December 2023

Miljöjuristernas Uppsatsprogram

Ska du skriva examensarbete eller uppsats i vår? Vill du ha inspiration till ämne och en extra person att bolla med under skrivandet?

Miljöjuristerna inleder våren 2024 sitt uppsatsprogram för uppsatser om möjligheter att använda existerande lagstiftning i syfte att driva nya rättsprocesser i domstol för bättre miljöskydd. Inom uppsatsprogrammet tilldelas du en mentor som är nyexaminerad jurist och medlem i Miljöjuristerna. Mentorn hjälper till att diskutera ämne, syfte och struktur löpande.

För att bli antagen till uppsatsprogrammet behöver du:

  • Vara juriststudent eller student med möjlighet att skriva uppsats med juridisk anknytning

  • Ha ett uppriktigt engagemang för miljö, natur och klimat

  • Vill använda juridiken för att värna om miljön

  • Skriva uppsats om minst 15 högskolepoäng utifrån ett ämne du kan utforma själv

  • Vara medlem eller stödmedlem i Miljöjuristerna

I detta dokument finns mer information och förslag på uppsatsämnen. Har du något annat ämne som du vill skriva om är du välkommen att höra av dig om det med! Det viktiga är att det handlar om miljö och hur gällande rätt möjligtvis kan användas till skydd för den.

Har du lust att delta?

Skriv ett mejl enligt instruktionerna till oss på miljojuristerna@proton.me senast den 22 December.

21 Oktober 2023

Träd & Juridik - Introduktion till Miljörätt och Skogsutflykt

Miljöjuristernas lokalgrupp i Uppsala bjuder in på en grundkurs i miljörätt med tema träd!

Vi lär oss miljörättsliga grunder och utgår från träden. Hur regleras användning och skydd av träd i skog, jordbruksmark och städer? Är träd lika inför lagen? Vi tar upp viktiga begrepp och använder bland annat skogsvårdslagen, miljöbalken och plan- och bygglagen. Träffen passar både nybörjare i miljörätt och de som redan kan. Föredrag blandas med diskussioner, övningar, trevligt häng och inte minst en exkursion till skogen! I Hågadalen-Nåstens naturreservats skogar får vi en guidad tur av en biologikunnig och äter lunch. Det och fika ingår! 

När: 21 Oktober 10:00 - 17:30

Var: Hågavägen 300 Uppsala

För: Jurister och juriststudenter som är medlemmar i Miljöjuristerna.

Tillgänglighet: Lokalen ligger på bottenplan, några trappsteg men finns ramp. Skogsutflykten sker bitvis på smalare skogsstigar.

27 September 2023

Föreläsning om Naturens Rättigheter

Välkommen till föreläsning om naturens rättigheter och ekocid med Mariam Carlsson. Föreläsningen handlar om den juridiska utvecklingen av naturens rättigheter, det vill säga de olika juridiska initiativ som har tagits sedan 2009 för reglering av naturen eller enskilda ekosystem som egna rättssubjekt. Under föreläsningen presenteras bakgrunden till naturens rättigheter, konceptet "Buen Vivir” samt olika exempel på lagstiftning för naturens rättigheter globalt, såväl som arbetet i Sverige för Vätterns rättigheter. 

När: 27 September 18:00

Var: Zoom

Föreläsning om naturens rättigheter_edit
bottom of page